Tips Mudah Untuk Kulit Cantik Berseri

Kulit cantik berseri memang idaman dan igauan setiap wanita. Jom ikuti tips-tips ringkas dan mudah untuk menjaga kulit wajah anda supaya kekal jelita! Pasti berguna untuk memikat hati si dia tercinta.

1 - Anda perlu untuk membersihkan kulit anda secara tetap! Berapa kali? Jenis kulit yang berbeza memerlukan penjagaan yang berbeza. Kebanyakan doktor cadangkan 1-2 kali sehari, tetapi ia benar-benar bergantung pada kulit anda dan masa yang anda mahu memperuntukkan!

Apa yang saya cadangkan melakukan sedikit eksperimen: Cuba bersihkan kulit anda dengan frekuensi yang berbeza selama 2-3 minggu dan bandingkan keputusannya. Selepas tempoh ini, anda akan mendapati kekerapan peribadi anda yang sempurna untuk kulit anda. Tetapi ingat selepas mencari formula anda sendiri, konsisten dan melekat pada rutin anda!

Walaupun terdapat beberapa jenama popular untuk digunakan pada jerawat, anda boleh mencari banyak lagi cara yang asli dan murah untuk membersihkan kulit anda. Bagi mereka yang memilih kaedah organik, jus lemon, madu dan timun adalah beberapa pilihan yang paling disyorkan. Ingat untuk membersihkan kulit anda gunakan bahan pencuci yang lembut dan tanpa menggunakan air panas. Selepas menggosok lembut pencuci pada kulit anda, basuh muka anda dengan air sejuk. Anda tidak perlu untuk mengeringkan kulit anda selepas itu.

2 - Kelembapan: kulit kering merupakan salah satu punca utama kedut. Jika anda mempunyai kulit kering, anda perlu pastikan bahawa muka anda mendapat kelembapan yang diperlukan. Gunakan pelembap yang lembut untuk menjaga kulit anda. Untuk pilihan organik, gunakanlah minyak kelapa dan minyak badam.


3 - Jangan sekali-kali tidur dengan Make-Up. Ia akan meliputi liang kulit dan menyebabkan liang peluh tertutup. Maka ia boleh menyebabkan Jerawat.


4 - Basuh muka anda dengan air sejuk atau suam dan lakukan sekurang-kurangnya dua kali sehari.

5 - Pastikan minum air yang banyak. Badan anda dan kulit anda memerlukan air yang banyak pada waktu siang untuk terus mengeluarkan sisa melalui peluh daripada kulit anda. Walaupun ia mitos bahawa "anda perlu minum lapan gelas air sehari", tetapi minumlah seberapa banyak yang boleh!

6 – Senaman muka termasuk senyuman adalah alat yang sangat baik untuk menggerakkan otot muka anda. Sebab di sebalik pembentukan kedutan adalah kelonggaran otot muka apabila kita menua. Oleh latihan ini, kita menangguhkan penuaan otot dan menjadikan mereka lebih kuat.


7 - Gunakan Topeng Muka. Terdapat pelbagai topeng semulajadi yang anda boleh gunakan pada kulit anda. Topeng muka membantu kulit anda menghidrat dan membantu mengelupas sisa yang terkumpul pada kulit anda.


Contoh terkenal topeng muka adalah telur, timun dan betik. Topeng muka yang dibuat daripada tomato segar dan putik betik mengandungi nutrien anti-penuaan. Lakukan dua minggu sekali untuk memastikan kulit anda berseri! Anda juga boleh menghancurkan buah dan mencampurkannya dengan susu atau yogurt dan memakainya seperti topeng. Biarkan ia antara 15 hingga 25 minit Tidak perlu untuk membeli produk kulit yang mahal dan berjenama untuk mengelupas kulit wajah anda!

8 - Jangan sentuh muka anda secara keterlaluan. Ramai orang mempunyai tabiat buruk bermain dengan jerawat atau bersandar muka mereka di tangan mereka. Jauhkan diri daripada tabiat ini. Juga anda harus mencuci bantal anda secara tetap untuk mengeluarkan buangan berasaskan minyak yang dirembeskan dari kulit anda semasa tidur.

9 - Lindungi muka anda dari matahari dengan menggunakan pelindung matahari setiap hari. Ultraungu (UV) secara beransur-ansur merosakkan kulit dari masa ke semasa dan pelindung matahari membantu kita untuk melindungi daripada kerosakan UV.
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

 
© Sihat Cergas Cantik All Rights Reserved