7 Panduan untuk Memilih Supplemen Berasaskan Soya

o Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik~

Kenapa soybeans mesti ditanam secara organik? Sebab kajian penanaman secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dan dari segi kajian sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides and herbicides tidak digunakan di sepanjang proses pembesaran soybeans ni.

o Soybean tu mestilan Non GMO (tak dihasilkan secara genetik)~


Kenapa soy protein mestilah non genetic engineered? Sebab secara umumnya soybean yang dari jenis genetik ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik) dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetik. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.

o Soy Protein tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu~


Ni ciri yang amat penting. Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi, enzim. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

o Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alkohol~


Alkohol tu haram yelah satu hal gak. Tapi kalau dicuci dgn alkohol ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone up to 88%! Sedangkan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2 etc. Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.

o Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan~


Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. Sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

o Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan~


Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones or other body tissue development can be the result.

o Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium. Kenapa?~


Kajian melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yg demikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protein tidak menambah cukup kalsium.

Yang pasti, Energizing Soy Protein memenuhi semua kriteria-kriteria di atas!


credit
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

 
© Sihat Cergas Cantik All Rights Reserved